onsdag 20 januari 2010

Kreativitet


Har just kommit in efter en stunds snö skottande, nu dax för kaffe (så klart!) och en stund framför datorn. Då jag sitter här uppkrupen i soffan faller min blick på ett brev som Mannen i Mitt liv har fått från en vän, det är en ytterst kreativ och inovativ idé han har fått, ritat ner och nu vill ha ha lite feedback på detta. 

Kreativitet är att bryta med det man brukar tänka och göra. Den kreative kan använda sin kreativitet till att se på världen från en annan synpunkt. Den kreative kan variera sitt sätt att lösa problem och att uttrycka sig. Kreativitet är minst lika viktigt som fantasi och drömmar då det gäller att förändra sitt liv från det som Är till det man Vill. Jag tycker att kreativitet kan vara så mycket; allt ifrån att se skönheten i det till synes fula, att se nya användningsområden för saker och ting, att kunna kombinera färg & form, till att komma med helt nya lösningar på problem, måla tavlor och skriva böcker.

Det är viktigt att odla sin kreativitet och inte begränsa sig själv. Ur de till synes galnaste tankar och idéer har de växt fram de största saker! Ingen väg är för korkad för att man i alla fall inte ska prova att vandra den en bit...
Kreativitet går att träna upp. Här har du några tips på hur man kan göra det;
  • Hitta metaforer för det du gör, känner eller tänker (metaforen är ett bildligt uttryckssätt där man tillfälligt byter ut ett begrepp mot ett annat begrepp som liknar det ursprungliga. Likheten är beroende av sammanhanget och metaforer fungerar därför endast då lyssnaren har tillgång till sammanhanget).
  •   - ex. Han betedde sig som en kaktus
  • Hitta på nya ord (just detta gör jag ofta, till min familjs stora glädje & frustration)
      - ex. bekräftelsetörstig, gladvåld, pussnödig, kramgam
  • Träna på att förklara även komplicerade saker för en femåring.
Önskar dig en Kreativ dag :)



1 kommentar:

  1. Hej Vännen
    Jag har varit in och bloggat lite på min blogg.
    På tal om nya ord. Min son sa, när han var ca tre år , när jag frågade honom vad han höll på med i köket.Jag var i sovrummet och läste.-Jag knivar! Gissa om jag skyndade mig in till köket. Där ståt han med en limpa i vänster hand på den utdragbaraskärbrädan, med näsan i samma höjd, når knappt upp med armarna dit. En stor brödkniv i höger hand har han. Jag stannar upp och drar in andan, håller andan, då han skär sin första brödskiva i sitt treåriga liv.
    Tänk att nu är han 31 år och använder ordet fortfarande. Kniva, så självklart, man knivar med en kniv.
    Kram Anita på http://anitas.myblogg.se

    SvaraRadera