måndag 11 oktober 2010

Matlagning för själen


Att tv-tablån är fylld med diverse matlagningsprogram är nog svårt att missa. Att vi sedan lagar allt mindre mat från grunden visar kanske på att vi numer nöjer oss med att se andra laga mat... Vilket är väldigt synd tycker jag! Att laga sin mat från grunden är bra på många sätt och vis - inte minst för ekonomin. Nu är jag långt ifrån någon matlagnings-proffs, men jag har alltid lagat det mesta själv, bakar bröd mellan varven och har som mål att familjen ska äta tillsammans var dag. I veckorna blir det bara middag, men på helgen även frukost.

Anledningen till att jag idag började dilla om matlagning är att det slog mig vilket ypperligt tillfälle för lite närvaroträning det är! Mindfulness som man kanske kallar det i dagligt tal.

Mindfulness handlar om sinnesnärvaro. Genom att vara medvetet närvarande i nuet kan man bli friare att välja hur man vill agera på det som händer i tankar, känslor och kropp i varje ögonblick. Vid mindfulnessmeditation utvecklar man färdigheter i just detta. Meditationsformen har har sitt ursprung i zenbuddismen för över 2000 år sedan men har på kort tid också blivit ett viktigt inslag i hälso- och sjukvård. Forskning visar att mindfulness har goda effekter både vid stressrelaterade besvär och för att förebygga återfall vid återkommande depressioner. Förutom det enkla faktumet att man blir piggare, mår bättre, orkar mer.

Så varför inte använda sig matlagning som minfulnessträning tänker jag? Att ha full fokus på maten, lukta på den, känna på dess struktur, se färger, uppleva alla smaker - allt medans man lagar middag åt sig själv och familjen! Resultat - mätt i magen och glad i själen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar