lördag 16 oktober 2010

Bra dag

Idag har vi haft en ute-dag, vi har släpat pinnar och eldat de samma. Visst är det skönt att få jobba med kroppen ordentligt! Måste dock tillstå att jag efter kaffe-pausen mest kom med glada tillrop, djupa tankar och annat underhållande. Men man blir trött av att titta på andra som jobbar oxå! Var med nöd & näppe vi fick gått vår "hund-sväng", fast det har vi lärt oss nu att missar vi den så får vi surt äta upp det efteråt. Nu sover de små liven så gott, kaffe är upphällt och rumpan är placerad i soffan. Lördag-kvällen kan börja :)

Innan jag helt slår mig till ro vill jag förmedla några fakta kring Lycka som jag trillade över idag...

Ett unikt forskningsprojekt som har pågått i 20 år visar att lycka är ett kollektivt fenomen. Människor som omger sig av många glada människor har större chanser att själv se ljust på tillvaron.

– Din lycka beror väldigt mycket på lyckan hos de personer du omger dig med, säger Harvard-professorn Chris Nicholkas Christakis, till DN.

Studien, som presenteras på British Medical Journals hemsida, visar att välbefinnande sprider sig i tre led. Till din vän, till din väns vän och till din väns väns vän.

Glädjen har geografiska ramar så se till att ha dina gladaste vänner närmast. Forskarna konstaterar att om din vän bor inom 1,6 kilometer från dig själv kommer hans glädje ha större chans att få fäste i dig än om han eller hon bor längre bort.Nicholas Christakis, säger till DN att den känslomässiga överföringen beror på hur ofta man träffas. För att kunna fånga in din lycka måste jag vara tillsammans med dig ofta.

Det funkar dock inte på jobbet. Tyvärr, konstaterar vetenskapsmännen, så är inte glada arbetskamrater ett lika effektivt lyckopiller som glada vänner utanför jobbet. Varför vet man inte riktigt, men en teori är att man sitter i en konkurenssituation. Vi kan bara spekulera i att det beror på avundsjuka. Om din arbetskamrat får löneförhöjning blir ju du inte särskilt glad. (aftonbladet.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar